torsdag 31 oktober 2013

Fjällvandring: Ruohtesvagge, Sarek

 
Ruohtesvagge är en med Sarekmått mätt lättillgänglig dalgång. Terrängen är mestadels behaglig, tältplatser finns det gott om och man behöver bara ta sig över ett större vad under en vandring genom dalen. Utan att för den del göra avkall på något av Sareks storhet!
 

Väljer man att gå från norr till söder finns några olika alternativ för att ta sig in mot Ruohtesvagge. En lämplig startpunkt, och den vi valt, är treparksmötet på Padjelantaleden där, precis som namnet antyder, tre nationalparker möts. Padjelanta, Stora Sjöfallet och så då Sarek. I Sareks nationalpark saknas vandringsleder men mellan två av informationsskyltarna vid treparksmötet börjar en stig som går genom hela Ruohtesvagge ner till Skarja. Hur tydlig den är varierar men i ok väder är det aldrig ett problem att navigera rätt ändå.
 

Från treparksmötet följer stigen Sjnjuvtjudisjåhkå (sug på den stavningen) in mot Ruohtesvagge. Terrängen är lätt och landskapet fortfarande öppet. De dominerande fjällen är Ahkka, Gisuris och Nijak, som i takt med att man närmar sig dalen växer sig allt större. Närmare Nijak blir stigen lite otydligare ett tag men det vållar inga problem. Här är ett alternativ att gena rakt in mot dalen också istället för att följa stigen men vi ville kolla in den förfallna Kisuriskåtan så vi försökte följa stigen här så gott det gick. Själva kåtan är kanske inte så sevärd, men det är kul att stanna och ta en titt på annat än fjäll ibland också…
 

I jämnhöjd med Nijak så är man äntligen inne i Ruohtesvagge på riktigt och nu känns det verkligen att det är Sarek på riktigt också. Topparna står på rad och hela tiden dyker det upp nya. Jäkligt läckert helt enkelt. Framförallt tilltalar norra/östra sidan av dalen med just Nijak, Gavelberget med flera och längre ner mot Skarja även Sarekmassivet. Den andra sidan av dalen är lite mer öppen men bjuder också på trevliga vyer, speciellt mot Ruohtes samt glaciären Oarjep Ruohtesjiegna.


När det kommer till vadning Ruohtesvagge är vänligt. Egentligen finns bara ett större vad och det är vadet över Smajllajåhkå, som rinner ner från Oarjep Ruohtesjiegna strax bortom renvaktarstugan. Ett brett vad som egentligen inte var några problem men i några fåror strömmade det på rätt bra i knädjupt vatten. Det här var för övrigt det kallaste vad jag någonsin gjort. I mina anteckningar beskrev jag det som ”i det närmaste outhärdligt”, och som ”rinnande is!”.
 

Från vadet följer man sedan Smajllajåhkå ner till Skarja som kan sägas vara lite av Sareks centrum. Nu tronar Sarekmassivet upp sig mer och mer ju närmare man kommer. Från Skarja finns många alternativ för fortsatta färder i Sarek. Vårt val blev att vandra västerut genom Alggavagge och vidare mot Staloluokta. Mer om det senare.

Karta: BD10 – Sareks Nationalpark
Vad: Ett större, men i stort sett oproblematisk.
Betyg: 5, Rekommenderas!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar