fredag 3 januari 2014

Skriv på!


Jag börjar med det viktiga, skriv på! Jag hyser egentligen ingen större tro på att en namninsamling gör någon egentlig skillnad MEN det är i alla fall ett sätt att göra sin röst hörd. Själv är jag helt övertygad om att väl förvaltad natur i längden genererar mer inkomst till invånarna genom exempelvis turism (foto, fiske, natur) än vad en gruva, där pengarna hamnar utomlands, gör.

Sen hoppas jag att ni tar er tid att läsa igenom texten också:

"Under sommaren utspelades i vildmarken i Europas mest avlägsna hörn en kraftmätning mellan polis och fredliga demonstranter på en plats som idag är känd över hela världen genom att polis handgripligt till hela världens beskådande bar ut samer, Sveriges grundlagsskyddade urbefolkning från sina marker. Platsen heter Gállok i Sverige känd som Kallak. Jämförelser har gjorts mellan Gállok och Alta, vi får hoppas att framtiden visar att det var rätt. Händelserna i Gállok har öppnat upp ögonen på många för att jordens resurser är ändliga att jorden är ett lån från kommande generationer.

Sverige anses av gruvförespråkare vara ett land med en sträng miljölagstiftning. Vi säger, det räcker inte! Så länge gruvor genom utsläpp förgiftar våra älvar och vårt grundvatten, förstör närmiljön, dödar sjöar och för alltid stänger flyttvägar för djurens tusenåriga vandringar, är inte miljölagstiftningen tillräcklig.

Gruvförespråkare säger ofta att det är bättre att vi öppnar gruvor i Sverige än i fattiga länder i andra delar av världen där lagarna inte är lika stränga.

Vi säger, det är en illusion att Sverige är en rättsstat som är bäst i klassen på mänskliga rättigheter. Sveriges regering har flera gånger fått skarp kritik från FNs Rasdiskrimineringskommitté för att man tillåter stora industriella aktiviteter på samernas traditionella områden utan att samebyar tillåts ta ställning till detta i förväg. Den svenska minerallagen bortser helt från FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. Därför säger vi NOG NU

Så länge lagstiftningen inte respekterar internationell rätt räcker inte ord som ”samexistens" och "dialog”. Problemet med dagens gruvpolitik är inte brister i kommunikationen utan brister i lagen.

Sverige har blivit ett Klondike, ett skatteparadis för utländska riskkapitalister. Dagens gruvpolitik ställer kortsiktiga jobb baserat på "fly-in-and fly-out" mot långsiktiga arbetstillfällen inom naturnäringar, turism och rennäring.

Därför måste lagstiftningen ändras, lokalsamhället måste kunna ställa krav. Skattebetalarna skall inte tvingas städa upp och miljösanera efter utländska bolag som gjort dåliga affärer.

För oss handlar det om att bevara de betesmarker och kulturlandskap samer förvaltat under tusentals år, de älvar som förser så många människor och djur med rent vatten och den näring – rennäringen, som utgör en av grundpelarna för samernas kultur.

Gruvnäring är unik såtillvida att de stora miljöproblemen kommer efter att brytningen upphört i form av läckage. Därför måste stränga miljökrav se till att pengar fonderas för efterbearbetningen.

Vi har i Sverige en unik situation med en näst intill obefintlig gruvavgift. Och en Bergsstat som inte tar betalt för sina tjänster utan bjuder ut Sverige till lägstbjudande. Detta tillsammans med en förlegad minerallag som bygger på en jurisdiktion från 1600 talet.

Bristerna i miljölagstiftningen och Sveriges tillämpning av internationella åtaganden är många och vi kräver förändringar av bland annat följande brister;

* Att Sverige respekterar internationell rätt, inklusive de FN-instrument landet anslutit sig till. Även i Sverige ska urfolks lokalsamhällen, inklusive samebyarna, ha rätt att ge eller att hålla tillbaka sitt samtycke till gruvor och mineralprospekteringar

 * Att minerallagen avskaffas och att all prövning av gruvbrytning sker enligt miljöbalken.

 * Att urfolk ges rätt till del av vinst av intrång som sker på deras traditionella marker.

 * Att skattesatsen för mineralutvinning höjs till rimligare nivåer än dagens halva promille. Ett minimikrav är 30 % En del skall gå till det drabbade urfolket, en del till den drabbade kommunen och en del till staten.

 * Att fondering av medel för återställande och sanering av gruvområden sker i sådan omfattning att medel till detta aldrig saknas.

Hållbarhet för oss handlar om att våga ta ansvar - för nutiden och för kommande generationer.

"Först när det sista trädet fällts, den sista älven förgiftats, den sista fisken fångats, först då kommer ni att förstå"

Som sagt, skriv på och sprid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar