fredag 3 januari 2014

En sammanfattning av 2013: Fjällvandring


Så, hur blev 2013 som vandringsår? Riktigt bra om jag själv får tycka något, och det får jag ju! Som brukligt är har några vandringar av varierande längd hunnits med och allt som oftast har vädret varit kanon och myggen lyst med sin frånvaro. Men en redig storm och ett rejält åskoväder hanns också med.


Åskan fick vi, precis som förra året, under årets första tältnätter. Platsen var även i år uppe kring Marsfjället och tiden i månadsskiftet maj-juni. Strax ovanför Marsfjällskåtan slog vi läger för att sedan göra lite turer i området, bl.a. bort mot Blerikstugan. En trevlig helg med växlande väder men under kvällarna drog åskan in. Då är man inte så stor, men som tur var så höll det sig mest på andra sidan Marsfjället. Men åska eller ej, det var jäkligt skönt att få dra på sig kängorna igen efter vintern.


Årets långtur blev en sväng i Padjelanta och framförallt Sarek under knappa två veckor. I slutet av Juli började vi vandra norra Padjelantaleden från Änonjalme ner mot treparksmötet för att där vika av in i Sarek och ledlöst land, ner genom Ruohtesvagge och Alggavagge. Kanonväder med värme och blå himmel gav några minnesvärda dagar med många bad.


När vi sedan nådde fram till Alggajavrre, sjön som ligger i slutet av Alggavagge och tillika gränsen mot Padjelanta, blev vädret lite sämre med några riktiga skyfall och hård vind. Härifrån tog vi sikte på Staloluokta genom att runda sydsidan av Nuortap Rissavarre och sedan gå norr om Alajavrre. Vid Alajavrres strand hittar man för övrigt Sveriges otillgänglighetspol, den punkt i landet som ligger längst från någon väg.


Väster om sjön blåste det upp till rejäl storm som gjorde att vi fick ligga en dag extra i tältet. Väl framme i Staloluokta var vi rätt nöjda och fuskade med helikopter till Ritsem som avslutning istället för planerade Padjelantaleden. En väldigt bra sväng blev det i alla fall!


I slutet av augusti styrde vi mot Stekenjokk för en långhelg. Med start vid Saxån tog vi leden upp mot Bijeransaren, följde ån ner mot Tjåkkola för att sedan ta sikte på Stekenjokkvägen igen. En fin tur och att det även nu var badväder gjorde inte saken sämre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar