tisdag 29 juli 2014

Fjällrävstur i dubbel bemärkelse





Har varit till fjälls under några dagar igen men den här gången var inte vandring eller flugfiske det primära utan målet och förhoppningen denna gång var att spana på och möjligtvis fota lite fjällräv. Hade egentligen ingen information om hur det såg ut med bebodda lyor/föryngringar i området i år men det skulle komma att visa sig. Vi kom upp sent på kvällen och hittade en tältplats invid en jokk som vi sedan hade som bas under hela helgen. Ett litet vattenfall skapade en naturlig jacuzzi strax nedanför tältet, mycket uppskattat eftersom värmen var lika påtaglig här uppe som i övriga länet.

Fjällräv då? Jo minsann, strax bortanför tältplatsen hade vi en lya och redan första kvällen kunde vi räkna in sju ungar som lekte i kvällssolen på lyan under överinseende av honan! Den mörka hanen stötte vi på i terrängen kring lyan och även vid tältplatsen några gånger. En härlig känsla att ligga och spana på dessa djur och en upplevelse att bära med sig även om bilderna inte blev så mycket att ha.

Något som kan vara värt att påpeka är ju de regler som finns kring de fridlysta fjällrävarna. Grunden är ju som alltid att inte störa djuren och jag hade också kollat med Länsstyrelsen vad som gäller innan vi åkte för att undvika eventuella missförstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar