söndag 28 september 2014

Lugn höst


Det har varit lite stiltje på slutet av den enkla anledningen att det inte blivit så mycket fotat. Ugglorna visar sig förstås som vanligt men dåligt resultat på både älg, järpe och andra höstprojekt. Men så är det ibland, bara att gilla läget och jobba vidare. Det hör på något sätt till också, bomturer då och då. I veckan har jag iallafall testat Connys nya skogsgömsle där bland annat en hel del tofsmes visade sig, trevligt! Ska bli kul att se hur det artar sig fortsättningsvis. Gjorde också en sväng i örngömslet och testade den nya dammen som även den var en hit.

fredag 19 september 2014

Ny sida på Facebook.



Bättre sent än aldrig men nu kan ni följa mig på min nya Facebooksida också, in och gilla! Klicka här eller använd knappen till höger.

Bild: Jorduggla i jordbrukslandskapet, maj 2012.

onsdag 17 september 2014

Cirkeln är sluten, ett år med hökugglorna.


Under ett års tid har jag nu kunnat följa hökugglorna i mina fotomarker. Nu är vi inne i september igen och på hyggen kring häckningsplatsen kan jag räkna in flera individer. Jag vill gärna tro, och mycket talar ju för att det är "mina" ugglor som fortfarande är i området.

De bilder jag får nu sluter på något sätt cirkeln, ett år med hökugglorna är över. Att följa dessa individer över ett år har varit ett spännande projekt. Mycket väntan och många myggbett har det blivit men jag har också fått vara med om mycket.

Jag lyfter på hatten och hoppas samtidigt att de även fortsättningsvis kommer att bjuda på fina möten.

lördag 6 september 2014

Fjällvandring: Guohpervagge, Sarek




Precis som vanligt har sommaren inneburit en del vandring, inte minst en Sarektur i år igen. Guohpervagge blev en ny bekantskap och det en trevlig sådan. En lättvandrad och grön dal som bjöd på fina scenerier. För att nå Guohpervagge vandrade vi ner väster om Gisuris och Låvdak för att sedan gå österut genom dalen. I väster är karaktären luftig och håller man lite höjd ser man ner över Låvdakjåhkås meanderslingor. I höjd med Guohper smalnar det av och blir trängre och framåt öppnar det upp med fina vyer mot Sarek- och Ähparmassiven.

Ett tips om man vill vika av in i Alggavagge är att vada Guohperjåhkå en bit upp i dalen och sedan ta höjd mot renstängslet på Guohperskajdde. Fin utsikt både österut (se sista bilden), ner mot jåkkens delta och vidare mot Skarja och Sarekmassivet.

fredag 5 september 2014

Höstbåge


Jag fiskar ju helst strömmande vatten, alla dagar i veckan. Men i väntan på att havsöringsfisket ska bli tillåtet igen (15/10) så får man roa sig med lite sjöfiske. Fin morgon med aktiv fisk och det kan ju vara kul att drilla en regnbåge också någon gång då och då.

fredag 29 augusti 2014

Ett återseende?


Senaste gången jag såg till hökugglorna jag följt under året som gått var i början av sommarens värmebölja. Efter det har de varit osynliga. Men eftersom det fortfarande finns bra med gnagare i markerna har jag haft på känn att de är kvar i området iallafall. I morse stötte jag så plötsligt på tre stycken igen och det på ett hygge inte långt från häckningsplatsen men som jag sällan kollat av. Jag vill ju gärna tro att det är "mina" då det är så nära. Då det var tre tillsammans gick tankarna till om det kan vara ungarna, tyckte att beteendet var lite "ungt" men är osäker på om ungarna fått detta vuxna utseende ännu? Den som vet är välkommen att svara :) Försökte också spana in eventuella ringar men utan resultat.

torsdag 28 augusti 2014

Höstuggla


Plötsligt satt den bara där bland fjällbjörkarna, höstens första hökuggla. Lika vacker och orädd som de så ofta är. Efter lite välbehövlig semester de senaste veckorna är fotosuget tillbaks igen och nu börjar det ju närma sig tider för att locka fram både järpe och nyfejjade älgar.

onsdag 6 augusti 2014

Älg igen




Efter en högintensiv vår och sommar har det varit lite trögt på fotofronten den sista tiden. I morse kom jag iallafall iväg ut i dimman för att fota lite älg på mina vanliga ställen. Råkade på en hel del stora tjurar men också, lika glädjande som vanligt, kon med det skadade örat och hennes kalv!

torsdag 31 juli 2014

Två bilder till, tre fjällrävar till



Ytterligare ett par bilder från senast. Honan och en valp på lyan och den mörka hanen i närheten av vår tältplats. Inte det lättaste att få till någon vettig bild då man håller sig utanför störningszonen men jag tycker att den (övre bilden) funkar som dokumentation om inte annat.

tisdag 29 juli 2014

Fjällrävstur i dubbel bemärkelse





Har varit till fjälls under några dagar igen men den här gången var inte vandring eller flugfiske det primära utan målet och förhoppningen denna gång var att spana på och möjligtvis fota lite fjällräv. Hade egentligen ingen information om hur det såg ut med bebodda lyor/föryngringar i området i år men det skulle komma att visa sig. Vi kom upp sent på kvällen och hittade en tältplats invid en jokk som vi sedan hade som bas under hela helgen. Ett litet vattenfall skapade en naturlig jacuzzi strax nedanför tältet, mycket uppskattat eftersom värmen var lika påtaglig här uppe som i övriga länet.

Fjällräv då? Jo minsann, strax bortanför tältplatsen hade vi en lya och redan första kvällen kunde vi räkna in sju ungar som lekte i kvällssolen på lyan under överinseende av honan! Den mörka hanen stötte vi på i terrängen kring lyan och även vid tältplatsen några gånger. En härlig känsla att ligga och spana på dessa djur och en upplevelse att bära med sig även om bilderna inte blev så mycket att ha.

Något som kan vara värt att påpeka är ju de regler som finns kring de fridlysta fjällrävarna. Grunden är ju som alltid att inte störa djuren och jag hade också kollat med Länsstyrelsen vad som gäller innan vi åkte för att undvika eventuella missförstånd.

lördag 19 juli 2014

17 x Alces alces





Tog en natt med älgfoto igen. Sjutton individer under de två-tre timmar jag var ute innan dimman raderade ut landskapet totalt får väl ses som godkänt även om det är markant mindre än de senaste åren. Som en bonus hittade jag en familj med jordugglor också som jag inte känt till sedan tidigare. Fyra eller fem ungar flög runt på hygget och föräldrarna matade. Svårt att få några bilder värda namnet dock eftersom de redan flög.

måndag 14 juli 2014

Matdags i lappugglans skog


Pappa lappuggla räcker över en sork till den mindre av sina två ungar. Som betraktare kan man bara stilla låta sig fascineras av dom vackra lappugglorna och beundra det skådespel som pågår i ugglornas skog. När det sedan stämmer fotomässigt också så gör det inget att man dagen efter inte kan öppna ett öga på grund av alla knottbett.

fredag 11 juli 2014

Tillbaks vid ån


Gårdagen bjöd på en härlig stund vid ån. Det har ju som synes varit fullt upp med andra projekt på senaste tiden så det var ett tag sedan jag kom ut på lite fiske men igår var det dags igen. Vindstilla och ett härligt insektsliv på ytan men fisket var trögt, kanske kan man till och med kalla det obefintligt. När dimmorna började lägga sig över ån hände det dock saker. Lax och öring i storlekar som jag aldrig tidigare skådat körde plötsligt hårt i poolen där jag stod med #5 i handen. Tvåhandsspöet låg kvar hemma och lax/öringflugorna låg i bilen. Det kommer de inte att göra nästa gång.

tisdag 8 juli 2014

Samma yngling, annan stolpe


Nätterna fortsätter att ge ifrån sig bilder i en aldrig sinande ström. Även den här natten poserade jorduggleungen villigt under överinseende av föräldrarna. 2014-07-08, 03:21.

måndag 7 juli 2014

En yngling på en stolpe


Under en längre tid har jag sett att jordugglorna hållit sig kring ett väldigt begränsat område. Har anat att dom häckar där men aldrig kollat efter. I natt när jag åkte ut satt den här ungen på en stolpe och spanade ut över fälten och intill satt båda föräldrarna på sina vanliga ställen. Kul att få det bekräftat och framförallt ett härligt möte!

tisdag 1 juli 2014

Tre timmar - nitton älgar




I natt var jag på "älgpass" igen. Efter tre timmar kunde jag räkna in nitton älgar, vilket väl får ses som godkänt? Det mest uppseendeväckande var den lyckosökare till tjur som försökte få komma till hos kon med det skadade örat (översta bilden). Att han doftmarkerade och svansade efter hjälpte dock föga utan han får nog ge sig till tåls några månader än. Kon tog det säkra före det osäkra och flydde hals över huvud med sin kalv i bakhasorna.

söndag 29 juni 2014

Kon med det skadade örat





Det finns en älg som är lättare att känna igen än andra i markerna där jag fotar. Det är kon med det skadade örat. Förra året fick jag chansen att fota henne och hennes kalvar flera gånger (översta bilden) under några veckors tid innan de var som bortblåsta. I morse åkte jag ut och för första gången i år var älg det primära som ett avbrott i alla ugglor. Och minsann, på ett hygge inte långt från där de höll till förra året stod hon igen, kon med det skadade örat! Och i släptåg hade hon en kalv som inte kan ha varit speciellt gammal. Nu var de inte så intresserade av att vara med på bild men i vilket fall, ett kärt återseende!

tisdag 24 juni 2014

Lappugglor på tillväxt



Lappuggleungarna växer så det knakar och det är en enorm skillnad i storlek mot för när de ringmärktes för knappa två veckor sedan. Men så levereras det ju sork på löpande band också av föräldrarna!

Att kunna följa en häckning som den här, eller som hökugglornas tidigare under våren, på nära håll är verkligen speciellt. Framförallt är det intressant att kunna följa vardagslivet med ungar, matning och så vidare men även att kunna notera små beteenden och särdrag hos individerna. Det är stora upplevelser som gör alla timmars slit och väntan värt!

Men att följa ugglorna på nära håll och under tid kräver också en hel del i form av respekt för och kunskap om både ugglorna och om vad man pysslar med. Det tycker jag är viktigt att påpeka i sammanhanget. I den bästa av världar vill man vara på plats men utan att synas. Själv växlar jag mellan att köra med gömsle och utan beroende på situation men grundtanken och förhållningssättet är alldeles oavsett att ingen bild är värd att tas på bekostnad av att man på något sätt stressar eller stör ugglorna, då är alternativet att avstå den bilden. Det må vara en självklarhet men den tål trots allt att upprepas.

torsdag 19 juni 2014

Fyra små hökugglor


En bild tagen i samband med märkning. Fyra ungar av fem märktes och fick posera framför kameran. 2014-06-12.

tisdag 17 juni 2014

I lappugglans marker



Och så har även lappugglans ungar lämnat boet och sitter och ropar efter mat i vegetationen. Hanen jagar och levererar sork medans honan håller ett vakande öga på de små.

söndag 15 juni 2014

Lappuggla på rotvältan



Högst upp på rotvältan häckar lappugglan. Knott- och myggbiten ligger hon där med sina två ungar. Mycket glädjande!

lördag 14 juni 2014

Jorduggla x 2



Ett par jordugglebilder från de senaste dagarna. Egentligen har jag sökt hornugglor men dessa funkar ju också bra!

söndag 8 juni 2014

En älg simmar förbi


Jag har just packat ihop gömslet efter ytterligare en kväll med hökugglans ungar då en älg plötsligt kommer simmande över den lilla sjön som ligger i anslutning till ugglans marker. Förmodligen är den på väg tillbaka mot fast mark igen efter att ha betat i den frodigt gröna myr/sankmarken som reser sig som en ö i mitten av sjön.

fredag 6 juni 2014

Årets första jorduggla


Har inte varit ut och kollat jordugglorna så mycket ännu i år men i veckan fick jag iallafall läge på en av tre individer jag såg jaga över fälten. Umeå, 2014-06-04.

torsdag 5 juni 2014

Ungarna frodas






Framför gömslet tigger hökugglans ungar oavbrutet. De flyger inte ännu men viftar med vingarna och gör små försök iallafall. När natten faller på klättrar de upp i de omkringliggande tallarna och somnar, men då och då vaknar dom till och tigger lite iallafall. Plötsligt blir det ett väldigt liv och lika snabbt och ljudlöst som vanligt dyker en förälder upp med en sork som ungen slukar. Mindre än tio minuter senare kommer nästa leverans till samma unge, som äter den med och sedan somnar om.