torsdag 31 oktober 2013

Fjällvandring: Ruohtesvagge, Sarek

 
Ruohtesvagge är en med Sarekmått mätt lättillgänglig dalgång. Terrängen är mestadels behaglig, tältplatser finns det gott om och man behöver bara ta sig över ett större vad under en vandring genom dalen. Utan att för den del göra avkall på något av Sareks storhet!
 

Väljer man att gå från norr till söder finns några olika alternativ för att ta sig in mot Ruohtesvagge. En lämplig startpunkt, och den vi valt, är treparksmötet på Padjelantaleden där, precis som namnet antyder, tre nationalparker möts. Padjelanta, Stora Sjöfallet och så då Sarek. I Sareks nationalpark saknas vandringsleder men mellan två av informationsskyltarna vid treparksmötet börjar en stig som går genom hela Ruohtesvagge ner till Skarja. Hur tydlig den är varierar men i ok väder är det aldrig ett problem att navigera rätt ändå.
 

Från treparksmötet följer stigen Sjnjuvtjudisjåhkå (sug på den stavningen) in mot Ruohtesvagge. Terrängen är lätt och landskapet fortfarande öppet. De dominerande fjällen är Ahkka, Gisuris och Nijak, som i takt med att man närmar sig dalen växer sig allt större. Närmare Nijak blir stigen lite otydligare ett tag men det vållar inga problem. Här är ett alternativ att gena rakt in mot dalen också istället för att följa stigen men vi ville kolla in den förfallna Kisuriskåtan så vi försökte följa stigen här så gott det gick. Själva kåtan är kanske inte så sevärd, men det är kul att stanna och ta en titt på annat än fjäll ibland också…
 

I jämnhöjd med Nijak så är man äntligen inne i Ruohtesvagge på riktigt och nu känns det verkligen att det är Sarek på riktigt också. Topparna står på rad och hela tiden dyker det upp nya. Jäkligt läckert helt enkelt. Framförallt tilltalar norra/östra sidan av dalen med just Nijak, Gavelberget med flera och längre ner mot Skarja även Sarekmassivet. Den andra sidan av dalen är lite mer öppen men bjuder också på trevliga vyer, speciellt mot Ruohtes samt glaciären Oarjep Ruohtesjiegna.


När det kommer till vadning Ruohtesvagge är vänligt. Egentligen finns bara ett större vad och det är vadet över Smajllajåhkå, som rinner ner från Oarjep Ruohtesjiegna strax bortom renvaktarstugan. Ett brett vad som egentligen inte var några problem men i några fåror strömmade det på rätt bra i knädjupt vatten. Det här var för övrigt det kallaste vad jag någonsin gjort. I mina anteckningar beskrev jag det som ”i det närmaste outhärdligt”, och som ”rinnande is!”.
 

Från vadet följer man sedan Smajllajåhkå ner till Skarja som kan sägas vara lite av Sareks centrum. Nu tronar Sarekmassivet upp sig mer och mer ju närmare man kommer. Från Skarja finns många alternativ för fortsatta färder i Sarek. Vårt val blev att vandra västerut genom Alggavagge och vidare mot Staloluokta. Mer om det senare.

Karta: BD10 – Sareks Nationalpark
Vad: Ett större, men i stort sett oproblematisk.
Betyg: 5, Rekommenderas!


onsdag 30 oktober 2013

Öringfrossa


Senhöst betyder havsöringstider i norrländska vatten och för egen del tycker jag att det tyngre fisket efter öring är en av de roligaste formerna av flugfiske även om det också innebär en del harvande. Den älv vi fiskar mest i är inte heller den mest belönande men den senaste veckan har jag och Fredrik (bilden) testat ett nytt vatten strax utanför stan. En vacker å på alla sätt och vis och visst har man känt till den men kanske är det så att man lätt blir lite hemmablind och hamnar på samma ställen hela tiden.

Hur som, nu har det här stället gett både lax och öring i 5-6 kilosklassen den senaste veckan även om jag själv inte varit lyckosam, så här kommer man definitivt att blöta en fluga fler gånger!

Bilden? Fredrik med en 2,5 kilos öring från i morse.

tisdag 29 oktober 2013

Som vanligt på plats


Hökugglan var som vanligt på plats på sitt hygge under förmiddagen. Det här är en ovanligt skygg individ som inte gärna låter mig komma inom fotovänligt avstånd. Men det är bara att gilla läget.

Idag placerade jag även ut en ny åtel. Det finns en hel del rovfågel i området så det blir spännande att se vad det kan ge.

lördag 26 oktober 2013

När upplevelsen trumfar bilden


När man lägger ner lite tid på den typ av foto som jag gör så faller det sig rätt naturligt att man vissa dagar går bet på bra bilder. Eller bilder överhuvudtaget för den delen. Det är ju trots allt vilda djur man har att göra med och de dyker upp när de själva behagar även om man naturligtvis kan optimera sina chanser genom att vara bra påläst om beteenden och miljöer. Och det är väl en del av tjusningen också, att det inte finns några garantier och desto större är tillfredställelsen då man väl prickar rätt.
Sen finns det dagar med upplevelser som etsat sig fast men där bilderna av en eller annan anledning inte blivit vad man önskat. En sådan stund var den här, med de två lappugglorna som slogs om en rejäl sork mitt framför en smattrande kamera. Just innan vinnaren ska sätta i sig sorken så kollar han in i kameran och trots att jag fick många andra, bättre bilder den dagen så återkommer jag ofta till just den den här. För jag gillar egentligen bilden, med den överraskade uppsynen, men så var det då dom där förargliga grässtråna som var i vägen...

Någonstans i Norrland, 2012-04-05.

torsdag 24 oktober 2013

Tjåkkelestugorna


Lovade ju att återkomma med lite bilder från den nyrenoverade Tjåkkolastugan, eller Tjåkkele som den kallas nu för tiden, efter senaste besöket så nu är det dags!


Stugplatsen vid stranden av Ransarån har totalt tio sängplatser, sex stycken i nya stugan och fyra i gamla, och det är alltså den stora stugan som renoverats. Vid tidigare besök har den varit i rätt tråkigt skick så det var kul att se att det lagts lite resurser på att fixa till den från grunden igen även om den inte ligger i fjällens allra mest besökta trakter.


I stora stugan finns två sovrum, med fyra respektive två sängplatser samt en oinredd vind. Kamin och köksdel finns i båda sovrummen och rakt utanför finns ett nybyggt dass. I stugan finns för övrigt också en pärm med bilder som visar hur arbetet med renoveringen gått till, trevlig läsning!

 
I gamla stugan finns fyra sovplatser men där är det fortfarande lite mer old school som gäller vilket i och för sig också har sin charm.
 
Tjåkkelestugorna är förvisso obemannade men kostnaden för boendet är 100kr/natt vilket man betalar till Länsstyrelsen via sms eller plusgiro. Väl värt så att man även fortsättningsvis kan hålla stugorna i skick.
 
 




 

tisdag 22 oktober 2013

Fjällvandra i Sarek – Fredrik Neregård (Calazo Förlag)


Jag är ju svag för fjällböcker och kartor. Kan sitta och läsa och planera hur mycket som helst under vintrarna. Kännetecknande för en bra bok om vandring är att den ska tjäna som inspiration och god planeringshjälp. Själv ser jag också gärna att eventuella hinder beskrivs samtidigt som det inte ska vara avskräckande.

Vid det här laget börjar det finnas ett gäng böcker som beskriver vandringen i Sareks nationalpark. Den här boken av Fredrik Neregård kom ut tidigare i år och jag tycker den sticker ut som en av de absolut bästa Sarek-böckerna. Upplägget av boken är en fullträff, kartorna är detaljerade och beskrivningarna känns intressanta. Texten är bra och relevant. Även bildmässigt är boken bra, med många inspirerande bilder.

En bok som verkligen kan rekommenderas om du är intresserad av att vandra i Sarek!

(Bilden lånade jag från Calazo Förlag)

torsdag 10 oktober 2013

Invasionen fortsätter

 
Det är sannerligen gott om dom just nu, hökugglorna! Nästan dagligen råkar man på någon om man har ögonen med sig. Den här individen var dock rätt feg och ville inte alls posera speciellt länge, varvid bilderna blev rätt kassa också. Men i vilket fall ett trevligt möte som vanligt!

onsdag 9 oktober 2013

Korp i gryningsljus

 
I gryningen landar en korp framför gömslet. En fascinerande art att fotografera, helt klart. 2013-10-08.